Feestdagen kinderen van 0 tot 6 jaar
Half november begint het eigenlijk al; feestdagen kinderen. Sinterklaas komt in het land en dat betekent drie weken vol leuke spannende dingen. Schoen zetten, liedjes zingen, knutselen, dagelijks het Sinterklaasjournaal volgen en hopen op mooie cadeautjes. Het is een fantastisch familiefeest, maar het kan door alle spanning ook te veel worden voor kinderen én ouders….
Ander gedrag door spanning van de feestdagen
Veel spanning kan leiden tot ander gedrag. Je kind kan ineens onrustiger slapen of vroeger wakker worden. Of drukker gedrag vertonen en sneller gaan huilen om kleine dingen. Ook kan je kind gaan klagen over hoofdpijn of buikpijn. Het zijn allemaal signalen die aangeven dat de spanning wat te hoog oploopt. Het ene kind is gevoeliger voor feestdagen kinderen dan het andere. Wat kun je doen om het gezellig te houden voor je kind en voor jezelf?
Enkele tips
- Maak samen met je kind een kalender met daarop de datum van het Sinterklaasfeest. Wanneer je kind kan zien hoeveel nachtjes het nog moet slapen voordat het zover is, krijgt het ook meer grip op de situatie. Geef op de kalender ook aan wanneer je kind de schoen mag zetten, dat voorkomt dagelijkse vragen en spanning. Voor iedere ouder is het een persoonlijke keuze hoe vaak je kind de schoen mag zetten. Maar eigenlijk is twee á drie keer per week genoeg. Je kind leert dan om te wachten tot het weer zover is en Sinterklaas moet ook bij andere kinderen langs in Nederland, nietwaar?
- Houd een duidelijke dagindeling aan, ook tijdens de feestmaand. In tijden van spanning geeft het houvast en een gevoel van veiligheid. Dus: op vaste tijden eten en naar bed, regelmatig een rustmomentje pakken en ook in het weekend eens ‘een dagje niets’.
- Op de peuterspeelzaal, kinderopvang of op school wordt natuurlijk aandacht besteed aan Sinterklaas. Soms ook nog op het werk van papa en mama of bij opa en oma. Niet ieder kind is gebaat bij meerdere sinterklaasfeesten. Dan is het beter om gewoon te kiezen voor één extra feest buiten de deur, dan blijft het leuk.
- Gebruik Sinterklaas niet als boeman, zeg bijvoorbeeld niet: "Als je niet luistert, dan krijg je geen cadeautjes van Sinterklaas". Het vergroot de spanning en angst bij kinderen en het versterkt juist het negatieve gedrag.
- Grote cadeaus scheppen hoge verwachtingen bij kinderen. Wil je als ouder daar niet aan beginnen, probeer dan ook de familie daarvan te overtuigen. Jonge kinderen zijn in principe met alles blij.
Kerstmis
Sinterklaas is nog niet met de stoomboot uitgevaren of de Kerstman dient zich al aan. In winkels en op scholen worden de dag na Sinterklaas de versieringen alweer aangepast. Als je nog jonge kinderen hebt, is het aan te raden om minstens één rustweek in te lassen. Want Kerstmis gaat ook weer gepaard met liedjes zingen, versieringen maken, op visite gaan, uitgebreid eten en laat naar bed. In steeds meer gezinnen liggen er tijdens dit feest cadeautjes onder de kerstboom, al dan niet ingevlogen door de Kerstman. Terwijl Kerstmis in andere gezinnen het feest is van de geboorte van Jezus. De diversiteit van verhalen kan voor kinderen verwarrend zijn, houd dus vooral vast aan je eigen overtuiging, geniet van elkaar en vooral: Fijne feestdagen!
Op zoek naar leuke activiteiten tijdens de Kerst? Ontdek De leukste kerstactiviteiten en 10 Makkelijke kerstknutsels voor kinderen!