Gezonde voeding op de kinderopvang, dat vinden wij belangrijk!
Bij je opvangovereenkomst met Vlietkinderen is voeding, net als verzorging, opgenomen in het tarief. Dit betekent dat je niets extra’s betaalt voor de voeding die jouw kind nodig heeft tijdens zijn/haar verblijf bij een van onze opvanglocaties.
Goed en gezond eten is een voorwaarde voor een gezonde leefstijl, hier kun je in onze ogen niet vroeg genoeg mee beginnen. Immers, goed voorbeeld doet goed volgen! We werken samen met Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG), met kindervoeding specialist Madaga en ons verse fruit wordt geleverd door Fruit in Bedrijf.
Ook bij (jonge) kinderen komt obesitas steeds vaker voor. Wij willen graag een bijdrage leveren aan het voorkomen hiervan.
Voedingsbeleid
Tijdens een opvangdag eten kinderen bij ons fruit en/of rauwkost, een gezonde warme lunch, soms een yoghurtje, rijstwafel of cracker. Baby’s krijgen vanzelfsprekend flesvoeding, voor de kinderen die dat nodig hebben maken we van vers fruit een fruithapje. Verder drinken we water, thee of sap zonder toegevoegde kleur-/smaakstoffen. We hanteren een voedingsbeleid dat gebaseerd is op het advies van het voedingscentrum en de (nieuwe) schijf van vijf. Het is vanzelfsprekend dat we letten op zout, verkeerde vetten en suikers.
Flesvoeding
Wij zorgen ervoor dat voor jouw kind de juiste flesvoeding in huis is, ook als het bijzondere voeding betreft, bijvoorbeeld bij allergieën. Bij de intake bespreken we wat er nodig is. Geef je borstvoeding? Dan kun je bij ons de flesjes, voorzien van label, in de koeling plaatsen. Het spreekt vanzelf dat we met jou het voedingsschema bespreken en zoveel mogelijk aansluiten op hoe je het thuis doet. Ook is het mogelijk om op onze locaties borstvoeding te komen geven als je dat prettig vindt. We zorgen dan voor een rustig plekje.
Iedere dag vers fruit
Op iedere locatie eten we dagelijks vers fruit van het seizoen. Bij voorkeur eten we dit met de groep aan tafel. We schillen en snijden het fruit en de schaal gaat rond. Tijdens het fruit eten luisteren we naar elkaars verhalen of lezen we voor uit een mooi (prenten)boek.
De warme groente lunch, een smaakavontuur!
Sinds eind 2019 zijn we bij onze dag- en peuteropvang per locatie overgestapt van een broodmaaltijd naar een warme groente lunch. Geen worst, kaas en zoetigheid, maar een lunch boordevol groenten en dus vezels. Een volwaardige lunchmaaltijd waar naast groente ook pasta, rijst of aardappel en een stukje vlees of vis onderdeel van uitmaakt.
De ervaring leert dat kinderen in no time gewend zijn aan de groentelunch, ze smullen ervan. Naast het feit dat je kind op deze manier alvast een gezonde portie vitamientjes binnenkrijgt, is het ook nog eens een smaak- en ontdekavontuur! De kleur en vorm van de groente, de structuur en de smaak. We ontdekken het samen met de kinderen, met zijn allen aan tafel. De kinderen eten zelf, waar nodig helpen we ze een handje. Ondertussen praten we over de groente, waar groeit het, waar koop je het… op sommige locaties hebben we een moestuin en kunnen we ook onze eigen wortels en tomaatjes proeven!
Ook de ‘'moeilijke eters' doen gezellig mee aan tafel, ze proeven en ‘zien eten doet eten’. Wat is er nu gezelliger dan met al je vriendjes en vriendinnetjes aan tafel?
Niet onbelangrijk om te vermelden is, dat kinderen na de warme lunch beter slapen, zij zijn meer verzadigd. Nu hun middagslaapje zijn ze nog steeds voldaan en bruisen ze van energie.
Ouders vertellen ons dat hun kind nu thuis ook beter (groente) eet en meer durft te proeven. Veel kinderen eten in de avond ook gewoon de warme maaltijd mee, maar als een kind te moe is van de hele dag spelen bij ons, dan is het helemaal niet erg als het een boterham eet, tenslotte zit de dagelijkse portie vitamine er al in!
We doen het samen
Het spreekt voor zich dat wij regelmatig met jou als ouder in gesprek zijn over voeding. Vaak is een eerste vraag aan het eind van de dag, “heeft hij goed gegeten?”. Ook hebben we regelmatig te maken met glutenintolerantie, voedselallergieën, soms zelfs zo gevaarlijk als de allergie voor pinda’s/noten.
Vertel ons alles wat we moeten weten, wij registreren alle bijzonderheden en houden daar rekening mee. Tenslotte doen we het samen, thuis en op de opvang, het moet gewoon kloppen.
Traktaties
Met verjaardagen of andere viermomenten wordt er getrakteerd, dat hoort erbij natuurlijk! Maar, we hebben liever geen snoep of koek…. Er zijn genoeg gezonde alternatieven, denk ook eens aan hartige dingen zoals popcorn, of iets creatiefs met fruit? Een leuk klein cadeautje zoals een boekje of stoepkrijt? Voor leuke traktatie ideeën kun je ook kijken op de website van het Voedingscentrum
TSO, wat gaat er in de broodtrommel?
Het voedingsbeleid bij de TSO stemmen we af met het beleid van de scholen, dit kan per school verschillen. Wij adviseren ouders altijd om geen koeken of snoep mee te geven in de lunchtrommel, maar lekker belegde boterhammen, blaadje sla ertussen voor de frisheid, wat rauwkost en/of fruit. Of wat denk je van een wrap? Een yoghurtje? Je kunt variëren en zo je kind steeds weer verrassen met een gezonde lunchtrommel. Om te drinken is een sapje prima, maar water is misschien net zo goed of beter, want bevat geen suikers! Kijk ook eens voor tips op de website van het Voedingscentrum
Gezonde voeding toepassen in je thuissituatie
Tijdens een opvangdag zorgen wij ervoor dat jouw kind dus de benodigde vezels binnenkrijgt. Hoe zorg je ervoor dat je thuis ook gezond kunt eten met kinderen? Bijvoorbeeld als de opvang gesloten is tijdens een lockdown? Of als je het gezond eten wil doorzetten in de schoolvakanties met bijvoorbeeld gezonde snacks? Lees hier hoe je je kind stimuleert om thuis ook gezond te eten.
Waarom is gezonde voeding belangrijk voor een kind?
Allereerst is het belangrijk dat je kind eet en drinkt volgens de Schijf van Vijf. Je kind heeft voldoende energie en de juiste voedingsstoffen nodig om te groeien. De groei van je kind wordt mede bepaald door goede voedingsstoffen binnen te krijgen zoals eiwitten, koolhydraten, goede vetten, vitamines en mineralen. Daarnaast is een kind die gezond eet en genoeg beweegt minder vaak ziek en zitten ze lekkerder in hun vel.
Verzorg gezonde tussendoortjes voor je kind
Kies eerder voor een gezond tussendoortje dan koek of snoep. Tegenwoordig is er veel keuze om gezonde snacks en tussendoortjes voor je kind te maken. Maak samen met jouw kind gezonde tussendoortjes en laat ze lekker creatief bezig zijn. Op die manier leert jouw kind spelenderwijs gezond eten ontdekken. Volgens de Schijf van Vijf zijn gezonde tussendoortjes producten met weinig calorieën en veel goede voedingsstoffen. Een gezond tussendoortje voor je kind kan zijn een stukje bleekselderij of wortel die je ook nog eens heel gemakkelijk in een doosje kunt doen. Groenten zijn heel lekker om te dippen in bijvoorbeeld hummus.
Hoe laat ik mijn kind ook thuis gezond eten?
Om ervoor te zorgen dat kinderen gezonde voeding binnen krijgen, kun je een eetschema volgen. Met vaste eetmomenten leer je je kind om niet de hele dag door te eten en te drinken. Zo'n eetschema helpt bijvoorbeeld ook wanneer je moeilijke eters hebt. In dit schema plan je het ontbijt, gezonde tussendoortjes, lunch en een warme maaltijd. Zorg ervoor dat er genoeg lekkere en gezonde tussendoortjes in huis zijn. Gezonde tussendoortjes zoals fruit of tomaatjes en komkommer. Geef zelf het goede voorbeeld en probeer je kind ook uit te leggen waarom gezond eten zo belangrijk is. Dit kun je doen terwijl je je kind laat meehelpen met koken of bakken. Neem ze vooraf mee naar de supermarkt en laat ze meehelpen met het kiezen van de gezonde maaltijd of snacks. Zorg ervoor dat je kind niet elke dag hetzelfde eet en zorg dus voor veel variatie. Op deze manier leert je kind ook nog eens verschillende smaken kennen.
Soms kost het tijd om je kind gezonde gewoontes aan te leren. Maak afspraken, zorg voor een eetschema en routine en geef zelf het juiste voorbeeld. Door positief te blijven en je kind uit te leggen waarom gezond eten zo belangrijk is, zal het voor je kind vanzelfsprekender worden om gezonde snacks te verkiezen boven een koekje of een snoepje.