NederlandsEngels

Hoofdluis bij kinderen

Brrrrr kriebelbeestjes tussen je haren! Het komt vaak voor: hoofdluis!

Een ontzettende jeuk op het hoofd, diverse zichtbare rode bultjes, roos en/of slapeloze nachten? Grote kans dat wanneer jouw kind deze symptomen vertoond er sprake is van hoofdluis. Maar wat zijn luizen eigenlijk? En belangrijker nog, hoe kan je hoofdluis bij je kind voorkomen of verhelpen? Wij hebben alle veelvoorkomende vragen en handige tips voor je op een rij gezet!

Wat zijn luizen?

Luizen staan bekend als kleine, grauwe beestjes. Ze zijn ongeveer zo groot als een luciferkop en leven van bloed. Daarnaast staan luizen bekend als ware overlopers. Dit betekent dat ze graag van hoofd naar hoofd lopen. Dit gebeurt op verschillende manieren, zoals via een sjaal, muts, jas of bekleding.

Neten herkennen: hoe doe ik dat?

Neten zijn de eitjes van luizen. Als je ze goed bekijkt, dan zie je dat neten een witgele kleur hebben. In de meeste gevallen zitten de neten met kleefstof aan de haren vast, het liefste dichtbij de hoofdhuid. Door het kleefstof laten de neten vrij moeilijk los. De meest voorkomende plekken voor neten zijn de haren in de nek, achter de oren of de haren op het voorhoofd. Vanzelfsprekend zijn er, wanneer er sprake is van neten, ook luizen aanwezig.

Wat is de oorzaak van luizen?

Over het algemeen zijn hoofdluizen het gevolg van contact met iemand die hoofdluis heeft. Hoofdluizen lopen namelijk van het ene hoofd naar het andere hoofd, en verspreiden zich dan ook gemakkelijk. Vaak zien we dat luizen veel bij kinderen voorkomen, omdat zij tijdens het spelen regelmatig met hoofden elkaar raken.

Wie kan hoofdluis krijgen?

In principe kan iedereen hoofdluis krijgen. Wel hebben de luizen een bepaalde voorkeur. Vaak zien we namelijk dat (tegen een ieder zijn verwachting in) hoofdluizen meer op schoon haar te vinden zijn. Nog een extra reden dus dat er niets is om je voor te schamen als de beestjes jouw kapsel of dat van je kind hebben uitgekozen! Daarnaast hebben hoofdluizen ook een voorkeur voor warme hoofdhuidjes. Ofwel, mensen die veel warmte uitstralen en/of veel of dik haar hebben, zijn meer bevattelijk voor hoofdluis.

Wat kun je doen tegen luizen?

In principe is het verstandig om regelmatig, al dan niet wekelijks, de hoofden van je kind(eren) na te kijken. Dit betekent niet dat je ook preventief jouw kinderen en/of gezinsleden met anti-hoofdluismiddelen moet behandelen, want dit heeft helaas geen effect. Wat je daarentegen wel kunt doen is gebruik maken van tea tree olie! Deze olie kan al met twee druppeltjes in de kraag van de jas ervoor zorgen dat luizen de jassen zullen mijden.

Wanneer je constateert dat je kind luizen heeft, adviseren wij om hier direct een melding van te maken bij jouw omgeving. Denk hierbij aan het kinderdagverblijf, de peuterspeelzaal, de naschoolse opvang, basisschool, sportclubs en de ouders van vrienden en vriendinnen. Zo kunnen we er samen voor zorgen dat de verdere verspreiding tijdig kan worden gestopt! 

Hoofdluis behandelen: hoe doe je dat? 

Wanneer je luizen wilt behandelen is het belangrijk dat je gebruik maakt van een stofkam. Elke avond moeten de luizen uit het haar gekamd worden. Houdt er dan wel rekening mee dat de neten (eitjes) in het haar blijven zitten. Het kammen van de haren moet voor een periode van 2 weken worden volgehouden, zodat ook alle jonge luizen die uit de neten zijn gekomen worden weg gekamd. In deze periode is het ontzettend belangrijk dat de hoofden van het gezin (huisgenoten) worden gekamd, zodat de luizen die zijn overgelopen ook uit het haar verdwijnen. Zorg er tijdens het kammen voor dat de stofkam tussen het kammen van twee verschillende hoofden wordt gekookt. Zo ben je ervan verzekerd dat er geen levende luizen meer in de kam achterblijven! Een andere handige tip is het haren kammen boven een wit papier te doen, zodat alle luizen hierop vallen. Zo kunnen ze vervolgens na het kammen allemaal worden weggegooid!

Ondanks dat luizen vooral op mensenhoofden leven, kan het voorkomen dat er enkele luizen achterblijven op kleding, knuffels, kussens van banken en in de auto. Het is dan ook ontzettend belangrijk dat je zo veel mogelijk van deze spullen wast op 60 C, in de vriezer stopt, laat stomen of een week opbergt in een goed dichtgebonden plastic zak, zodat de luizen niet terugkomen. Dat is wel het laatste wat we zouden willen na al het kammen!

Neten behandelen: hoe doe je dat?

Neten, ofwel de eitjes van de luizen, kan je het beste behandelen met een NisskaKAM. Zorg ervoor dat het haar voordat je begint eerst met een reguliere kam wordt gekamd. Vervolgens kan je het beste de haren nat maken met verdund keukenazijn. Neem hierbij op 4 kopjes water een kopje azijn. Hierna kan het haar nogmaals met de reguliere kam worden gekamd, aangezien de kleefstof van de Neten door de azijn wordt opgelost. Neem een stukje verbandgaas (van een rolletje), steek de tanden van de kam erdoor en schuif het gaasje tot achter in de kam. Neem een pluk haar zo dik als je pink en houd de pluk goed strak. Steek de NisskaKAM van bovenaf in de pluk haar bij de wortel. Trek de NisskaKAM door de pluk haar tot aan het eind. Doe hetzelfde met de volgende pluk. Ga het hele hoofd rond totdat al het haar is doorgekamd. Kam de haren bij de oren heel precies en zorgvuldig. Let er hierbij wel op dat je regelmatig het vuile gaasje uit de kam haalt en vervangt voor een schone. Was tot slot het haar goed met gewone shampoo, zodat de geur van azijn uit het haar verdwijnt.

Hoofdluis behandelen met chemische middelen 

Wanneer je merkt dat het kammen van de haren niet werkt om de hoofdluis te bestrijden, dan is er nog een andere optie. Bij de apotheek zijn er verschillende middelen beschikbaar die gebruikt kunnen worden voor een hoofdluis behandeling. Voorbeelden van deze middelen zijn: Malathion, permetrine, bio-alletrine en piperonylbutoxide (bijv. Priodem). Wij adviseren je wel om deze middelen met mate te gebruiken, aangezien het chemische middelen zijn. Zorg er in ieder geval te allen tijde voor dat je de gebruiksaanwijzing nauwkeurig volgt!

Protocol hoofdluis Vlietkinderen

Helaas is een besmetting met hoofdluis in veel gevallen niet te voorkomen. Het is dan ook belangrijk dat je ons direct inlicht wanneer je hoofdluis hebt geconstateerd en je de bovengenoemde maatregelingen treft. Daarnaast zal ook het centrum actie ondernemen, en zullen andere ouders worden geïnformeerd om verdere verspreiding van hoofdluis te voorkomen. Om de verspreiding van de hoofdluizen enigszins in te perken, bieden wij sinds kort op al onze locaties voor ieder kind een luizenzak. Hier kan je kind veilig zijn of haar jasje in ophangen. En, wees gerust, jouw kind kan na de behandeling gewoon weer naar de kinderopvang komen!

Bel ons Plan een rondleiding