Kinderen en spelen
Kinderen spelen altijd en overal, of zij nou speelgoed hebben of niet. Van zand, water en oude lappen maak je een bal, van takken maak je een hut. Kinderen beginnen vanuit zichzelf te spelen, zo ontdekken zij zichzelf en de wereld. Spelenderwijs ontwikkelen zij zich op lichamelijk, verstandelijk en sociaal-emotioneel gebied. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om kinderen en spelen te bevorderen.
Baby 0-1 jaar
Baby’s ontdekken tijdens het spel hun eigen lichaam. Jonge baby’s spelen met hun handen en voeten. Door het speelgoed in de mond te doen, probeert je baby het speelgoed te onderzoeken. Je baby oefent vooral de zintuigen tijdens het spelen. Daarom is belangrijk om je baby verschillende materialen aan te bieden. Bijvoorbeeld: een houten rammelaar, een stoffen knuffel, plastic blokjes met een belletje erin of een plastic boekje. Vanaf ongeveer zes maanden gaat een baby rollen en kruipen. Je baby doet niets liever dan met een speeltje in de hand rollen, draaien, van buik naar rug en weer terug. Als je goed kijkt zie je dat je baby tijdens al die bewegingen gericht blijft op het speelgoed in de hand. Dat is optimaal spel. Baby’s herhalen hun spel graag, tot ze het beheersen. Dan gaan ze weer een stapje verder.
Dreumes 1-2 jaar
Wanneer je kind door de ruimte gaat bewegen, wil het vaak van alles ontdekken. De knopjes van de tv en de video zijn heel aantrekkelijk. De keukenkastjes met al die glimmende pannen zijn leuk om mee te spelen. Met de gordijnen kun je zwaaien en aan de tafel kun je je optrekken. In deze periode moet je de kamer en de keuken misschien wat aanpassen. Anders blijf je waarschuwen terwijl je kind nog niet kan onthouden wat het wel en niet mag. Een dreumes houdt van verzamelen en alles in en uit een bak doen. Voorbeelden van spelmateriaal zijn: grote bakken met blokken van verschillende grootte, vormenstoof, een keukenkastje met plastic keukenmateriaal waar je dreumes veilig mee kan spelen, lage poef waar hij/zij veilig op en af kan klimmen.
Peuter 2-4 jaar
Peuters kunnen zich al weer wat beter concentreren. Zij ontwikkelen hun fantasie en vinden het heerlijk om de werkelijkheid na te spelen. Met poppen, auto’s, keukenspullen en verkleedkleren kunnen zijn aan de gang. Door te kleuren, plakken en kleien ontwikkelen zij hun creativiteit. Peuters hebben ook nog een grote behoefte aan bewegen. Daarom kun je het best het spel afwisselen. Je peuter zal misschien goed kunnen puzzelen, maar moet tussendoor even een rondje om de tafel rennen. Van peuters wordt vaak gezegd dat zij ‘naast elkaar spelen’. Dat betekent dat zij hetzelfde spel kunnen spelen bij elkaar in de buurt en dat ze korte momenten iets uitwisselen of afpakken. Echt samenspelen is nog moeilijk, voor je peuter is hij/zij zelf nog het middelpunt waar alles om draait.
Kleuter 4-6 jaar
In deze leeftijdsfase gaan kinderen echt samenspelen. Tijdens het fantasiespel geven zij elkaar een rol: ‘ik was vader en jij was moeder’. Kleuters kunnen geconcentreerd spelen met bouw en constructiemateriaal zoals bijv. duplo. Bordspelletjes zijn ook leuk om samen te doen, omdat zij nu op hun beurt kunnen wachten. Verliezen is voor een kleuter nog moeilijk te verwerken.
Schoolkind 6-12 jaar
Kinderen in de basisschoolleeftijd, ontwikkelen hun denkvermogen en hun spel sluit hierbij aan. Tijdens hun spel staat de realiteit centraal, dus spelletjes die heel echt lijken vinden ze geweldig. Bijv. computerspelletjes en bordspellen waarbij je allerlei opdrachten moet doen tijdens een avontuurlijke reis. Je kind wordt steeds zelfstandiger en vindt het stoer om vrij buiten te spelen en daarbij de wereld te ontdekken. Spelenderwijs leert je kind te overleggen, verlies te incasseren, geheimen te delen en het avontuur te zoeken. Natuurlijk is het moeilijk om je kind die ruimte te geven. De omgeving is niet altijd 100 % veilig. Daarom is het belangrijk om in kleine stappen vertrouwen te geven aan je kind. Dus eerst in de straat blijven, dan misschien samen met een vriendje naar het speeltuintje verderop in de wijk. Afspreken dat ze na een half uur weer even thuis komen enz. Wanneer je vertrouwen geeft, krijg je het vaak terug. Ook kan het helpen om iedere dag even te praten tijdens het avondeten. Hoe was het buiten, wat heb je gedaan en zijn er nog dingen gebeurd die je niet had verwacht? Op die manier houd je contact terwijl je toch steeds meer ruimte geeft.
Kinderen en spelen is een goede combinatie! In het centrum voor jeugd en gezin is het Spel- en opvoedpunt gevestigd. Daar kun je voor 10 euro per half jaar speelgoed lenen. Kom eens langs om het aanbod te bekijken!
Zin om samen met je kind een middagje eropuit te gaan? Bekijk hier de 10 leukste buitenspeeltuinen in de buurt!