Overgewicht en obesitas bij kinderen: wat kun je eraan doen?
Overgewicht bij kinderen, helaas komt het steeds vaker voor. Wist je dat in de leeftijdscategorie van 12 tot en met 21 jaar 12% kampt met overgewicht? 3% van de kinderen kampt met extreem overgewicht, ook wel obesitas genoemd.
Wat is overgewicht?
Het woord zegt het eigenlijk al, overgewicht. Dit betekent dat je te zwaar bent en overtollig vet opslaat in je lichaam. Steeds meer volwassen en kinderen kampen met overgewicht. Maar wanneer spreken we over kinderen met overgewicht? Overgewicht wordt bepaald aan de hand van 3 factoren, namelijk:
- Geslacht;
- Leeftijd;
- Lichaamsbouw.
Een goede methode om te bepalen of je te maken hebt met overgewicht is met behulp van de BMI (Body Mass Index). Als je BMI-waarde tussen de 20 en de 30 ligt spreekt men over overgewicht.
Wat is obesitas?
Obesitas is de benaming voor extreem overgewicht. Aan de hand van de BMI wordt bepaald of je te maken hebt met obesitas. Obesitas wordt pas vastgesteld als de waarde van de BMI tussen de 30 en 40 bedraagt. Bedraagt de BMI-waarde nog hoger dan 40? Dan spreken we over een zeer ernstig overgewicht, ook bekend als ‘morbide obesitas’.
Wanneer heeft een kind overgewicht of obesitas?
Ieder kind is anders, zo ook het gewicht van kinderen. Maar wanneer heeft je kind nu te maken met overgewicht of zelfs met obesitas? En wat kun je doen als je kind met dit probleem zit? Volgens cijfers van het CBS had in 2019, 11,8% van de kinderen te maken met een overgewicht. Waarvan 3,6% ernstig overgewicht, ofwel obesitas. Steeds vaker komt het voor dat kinderen te maken hebben met overgewicht of obesitas. Dit kan voor serieuze problemen zorgen, namelijk: diabetes, een te hoog cholesterol, hart- en vaatziektes en meer.
Wat zijn de oorzaken van overgewicht of obesitas?
Er zijn verschillende oorzaken die overgewicht/obesitas bij kinderen kunnen veroorzaken, denk bijvoorbeeld aan een medische oorzaak, zoals bijvoorbeeld medicijngebruik. Ook is overgewicht voor een groot deel erfelijk bepaald. De meest voorkomende oorzaak van overgewicht of obesitas bij kinderen is toch vaak ongezond eten en onvoldoende beweging.
Vlietkinderen werkt daarom samen met JOGG en Gezonde Kinderopvang. JOGG is onze partner en zet zich in voor: Jongeren Op Gezond Gewicht. Hierin staat bewegen centraal. Naast JOGG passen wij dit ook toe in ons voedingsbeleid en zijn er op veel locaties al warme groentemaaltijden beschikbaar. Meer informatie over gezonde voeding? Lees hier meer over gezonde voeding bij Vlietkinderen.
Welke gevolgen kunnen er ontstaan bij overgewicht of obesitas?
Overgewicht bij kinderen kan voor serieuze problemen zorgen, namelijk:
- Hart en vaatziekte;
- Hoge bloeddruk;
- Te hoge cholesterol;
- Astma;
- Diabetis.
Naast de lichamelijke problemen kan overgewicht ook problemen geven op het psychische vlak, namelijk een laag zelfbeeld. Ook is de kans vele malen groter dat kinderen op school gepest worden, omdat ze last hebben van overgewicht of obesitas. Het is dus belangrijk kinderen te helpen het overgewicht op een gezonde en positieve manier te verliezen.
Kinderen met overgewicht of obesitas: wat kun je eraan doen? Lees hier onze tips!
Het is een serieus probleem als kinderen te maken hebben met overgewicht of obesitas. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen brengt dit een aantal gezondheidsrisico’s met zich mee. Ook vermindert het bij het plezier van bewegingsactiviteiten. Maar wat kun je zelf nu doen om overgewicht of obesitas te voorkomen bij kinderen?
Tip 1: Gezonde voeding
Kies voor gezonde voeding: iedere dag brood, verse groente en fruit, aardappelen en stukje vlees/vis.
Tip 2: Gezonde tussendoortjes
Stop met het geven van snoep zoals chocola maar maak gebruik van gezonde tussendoortjes zoals, rijstwafels, komkommer of snoeptomaatjes.
Tip 3: Voldoende beweging
Naast een gezonde voeding is het ook erg belangrijk om te blijven bewegen. Per dag moet er na schooltijd 1 uur per dag iets actiefs gedaan worden. Denk bijvoorbeeld aan buitenspelen, wandelen, fietsen, voetballen of andere vormen van beweging.
Tip 4: Drink water
In frisdranken, maar ook in vruchtendranken zit best wat suiker. Heeft jouw kind last van overgewicht of obesitas? Laat dan de frisdrank even staan en vervang dit met water.
Tip 5: Overschakelen van volle producten naar halfvolle producten
Als je kind te maken heeft met overgewicht of obesitas is het verstandig om volle producten te vervangen voor halfvolle producten. In halfvolle producten zit minder vet dan bij volle producten.
Gezonde voeding en voldoende beweging!
Bij Vlietkinderen houden wij rekening met een gezond gewicht en levensstijl! Daarom worden er op onze kinderopvang warme groentemaaltijden aangeboden. Daarnaast houden wij ook rekening met de sportactiviteiten van kinderen en organiseren regelmatig activiteiten die bijdragen aan de beweging van kinderen.
Meer weten over: Gezonde voeding op de kinderopvang | Onze partners
Ben jij benieuwd naar een van de locaties? Vraag hier een rondleiding aan op een van onze kinderdagverblijven.