NederlandsEngels

Tips over kinderen op het kinderdagverblijf

Bijten doet pijn

Kleine kinderen kunnen letterlijk de tanden in je vel zetten om hun liefde te betuigen. Als ze nog geen tanden hebben is dat meestal geen probleem, maar zijn die er wel dan is het goed om te laten merken dat bijten pijn doet. Hoe doe je dat? Zeg iets in de trant van “Niet doen, dat doet pijn”. Als jouw kind doorgaat of denkt dat het een spelletje is, dan is het beter om duidelijk aan te geven dat je dat niet wilt. Zet jouw kind daarna van schoot af, terug in de box of op de grond.

Doe je dat consequent dan weet jouw kind dat bijten kennelijk het einde betekent van gezelligheid.

Wordt het bijtgedrag echt een probleem? Voor meer tips heeft Vlietkinderen een flyer “Bijtgedrag bij jonge kinderen”. Download deze hier.

Een driftbui

Peuters kunnen soms een driftbui krijgen, omdat ze zich nog niet voldoende kunnen uiten. Hun woordenschat is daar nog te beperkt voor. Als ze een driftbui krijgen heeft het geen zin om boos te worden. Het is beter je kind uit te laten razen. Probeer zo laconiek mogelijk te blijven. Pas als de driftbui over is, neemt je jouw kind op schoot en zegt er kort iets over. “Wat was je boos. Gelukkig is het nu weer over”. Besteed er niet teveel aandacht aan, dat kan leiden tot meer driftbuien. Het beste is dat de driftbui niets ten voor- of nadele verandert. Geef een kind ook niet vooraf al zijn zin (om te voorkomen dat uw kind boos wordt), want dat kan leiden tot meer driftbuien. Te hoge eisen stellen aan een kind wil zich ook nog wel eens vertalen in grote boosheid.

Wel kun je een kind helpen bij het onder woorden brengen van zijn gevoelens en emoties. Dat kan een driftbui in de kiem smoren. Meer te weten komen over driftbuien bij peuters of driftbuien bij dreumes, bekijk dan dit artikel!

Bel ons Plan een rondleiding