Driftbuien peuter | 2 tot 4 jaar
Driftbuien of woede uitbarstingen bij peuters komen vaak voor. Ineens is het zover: je hebt ‘nee’ gezegd en je peuter loopt rood aan, begint hard te schreeuwen, stort zich op de grond en schopt alle kanten op. Je kijkt er met grote verbazing naar en denkt: ‘dat heeft hij niet van mij!’ Je hebt medelijden met je kind dat blijkbaar even niet weet wat hij met al die boosheid aan moet. Hoe ga je om met de driftbuien van een peuter?
Waar komen driftbuien bij een peuter vandaan?
Kinderen tussen de 2 en 4 jaar ontwikkelen een eigen wil en ontdekken dat ze iets niet of juist wel willen. Dat is ineens een heel sterk gevoel waarmee ze flink gaan oefenen. Stel je voor, je bent aan het spelen met je mooie rode auto en dan pakt je grote broer ‘m af. Als je 3 jaar bent dan stijgt de frustratie en boosheid meteen naar je hoofd en het enige dat je kunt doen is heel hard krijsen. Zo werkt dat ongeveer. Wanneer een kind ouder wordt, verdwijnen die heftige emoties en kan hij beter praten en zeggen wat hij wel en niet leuk vindt. Dan kan hij zeggen: ‘Geef terug die auto!’ Maar een peuter kan die woorden nog niet vinden.
Wat zijn driftbuien?
Een driftbui is een heftige en ongecontroleerde woedeaanvllen welke meestal maar kort duurt. Driftbuien bij een peuter komen meestal voor in de leeftijdscategorie van anderhalf en vier jaar. Deze periode staat ook bekend als de peuterpuberteit. Een driftbui herken je vrij snel: je kind is boos en gaat niet stil in een hoekje zitten, maar schreeuwt, huilt en kan zelfs gaan stampvoeten of zelfs bijten, slaan of schoppen. Sommige kinderen houden tijdens zo’n driftbui ook weleens hun adem in, zodat ze blauw aan kunnen lopen. Lijkt dit je een enge gedachten? Geen zorgen! Je kleine driftkikker gaat vanzelf weer ademen.
Oorzaken van een driftbui bij een peuter
Driftbuien bij peuters zijn normaal en horen bij de emotionele ontwikkeling. Jouw kleine dreumes is de wereld aan het ontdekken. Ze willen steeds meer zelf doen en soms als het niet lukt, dan is daar je kleine, driftige peuter. Omdat de hersens nog niet volledig ontwikkeld zijn kunnen peuters deze grote emoties nog niet helemaal verwerken. Daarnaast is je peuter nog niet in staat goed te verwoorden wat hij of zij wil waardoor je kind boos wordt. Andere oorzaken van driftbuien kunnen ook getriggerd worden door vermoeidheid, honger of angst. Heeft jouw dreumes een woedeaanval? Lees snel verder hoe je hier het beste mee om kunt gaan!
Hoe kun je driftbuien bij een peuter voorkomen?
Driftbuien bij een peuter zijn normaal en horen bij de emotionele ontwikkeling van het kind. Maar wist je dat je door middel van positieve aandacht de kans op driftbuien bij je dreumes kunt verminderen? Hieronder hebben wij een aantal tips voor je geplaats voor het voorkomen van een woedeaanval bij je kind.
- Knuffel, speel samen of doe iets anders leuk met je kind.
- Geef je kind een compliment als het iets goeds doet, bijvoorbeeld: Jij hebt goed mama geholpen met opruimen.
- Vraag aan je kind wat hij of zij wil. Bijvoorbeeld. Wil je de groene jas naar school aan of de blauwe jas.
- Leg je kind uit waarom iets niet mag. Hierdoor kun je peuter het beter begrijpen. Herhaal dit met regelmaat.
Krijg jouw kleine peuter toch nog driftbuien? En ben je benieuwd hoe je hier het beste mee om kunt gaan? Lees dan verder.
Hoe kun je omgaan met de driftbuien of woedeaanvallen van je peuter?
Wat te doen bij driftbuien van een peuter?
- Je kind even laten uitrazen en wachten tot de ergste boosheid voorbij is. Na afloop je kind troosten en bijvoorbeeld zeggen: ‘Hé wat was je boos, gelukkig is het nu weer over’. Dan volgt er misschien een diepe zucht. Als je het gevoel van je peuter benoemt, dan leert je kind daarvan. Op den duur kan hij zeggen: ‘Ik ben boos!’ En dan ben je samen weer een stapje verder.
- Je kind flink vastpakken. Sommige kinderen reageren daar goed op. Zij komen als het ware weer tot zichzelf wanneer ze bijvoorbeeld stevig tegen papa of mama worden aangedrukt. Andere kinderen worden daar nog driftiger van. Het is een kwestie van uitproberen.
- Samen met je kind een boekje lezen over boos, bang, verdrietig of blij zijn. In de bibliotheek zijn er veel prentenboeken te vinden over allerlei thema’s. Ze zijn speciaal geschreven om voor te lezen. Kinderen herkennen zich in het verhaal en kunnen daardoor hun ervaringen een beetje verwerken.
- Wanneer je een grens hebt gesteld en je peuter staat even op de gang zeg dan na afloop niet: ‘Zul je het niet meer doen?’ of ‘Eerst even sorry zeggen.’ Grote kans dat je kind weer driftig wordt en alles weer van voren af aan begint. Ga er maar van uit dat je peuter de boodschap wel heeft begrepen. Beter is het om er weer positief tegenaan te gaan en te zeggen: ‘We gaan het weer proberen.’
- Tot slot: probeer zelf zo rustig als mogelijk te blijven. Je bent in alles een groot voorbeeld voor je kind.
- Heb je het gevoel dat je peuter een extreme driftbui heeft, komt dit vaker voor en lijken geen van de bovenstaande tips te helpen? Neem dan contact op met een professional.
Is de driftbui voorbij? Geef positieve aandacht
Als de driftbui weer voorbij is, is het belangrijk je kind positieve aandacht te geven. Je kind heeft dit momentje samen nodig om weer gerust gesteld te worden. Bang zijn dat je je peuter beloont voor zijn driftbuien hoef je niet te zijn. Blik even terug op de situatie en laat blijken dat je blij bent dat je kind weer rustig is. Door terug te blikken en erover te praten begrijpt je kind de situatie beter en leert hij ervan. Breng je kind weer op gang met een kus en een knuffel.
Meer informatie over peuters? Lees hier meer: Eigen wil peuters | Tips kinderen 0 - 4 jaar